Terugkommoment in samenwerking met rijschool Wirix, 

info : 011 544481 of 0477 318725.


REGLEMENTERING NA  1  mei 2013 :

Het rijbewijs B laat toe een aanhangwagen te trekken met een Maximaal Toegelaten Massa (M.T.M.) tot 750 kg.Bedraagt de M.T.M. van de aanhangwagen  meer  dan 750 kg, volstaat rijbewijs B op voorwaarde dat de M.T.M. van het samenstel niet meer dan 3,5T bedraagt.

Als de M.T.M van het samenstel meer bedraagt dan 3,5T, maar 4250 kg niet overschrijdt, wordt de “code 96″ op het rijbewijs  B vereist. Je dient hiervoor een praktijkopleiding te volgen en een praktijkexamen af te leggen (dus geen nieuw theorie-examen nodig).

Rijbewijs B+E is vereist voor samenstellen van voertuigen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een M.T.M.  van ten hoogste 3.500 kg.   Ook hier is geen theorie-examen nodig, wel een praktijkopleiding en examen praktijk.

C1+E : indien je wil rijden met een aanhangwagen met een M.T.M. hoger dan 3.500 kg, op voorwaarde dat de M.T.M. van het samenstel niet meer bedraagt dan 12.000 kg.  Voor deze categorie is het verplicht te slagen in een THEORIE-examen voor de cat. C1 of C, gevolgd door een praktijkopleiding en examen praktijk (zie ook bij cat. C). Nota : indien je aan goederenvervoer voor derden doet, is bij dit rijbewijs ook de VAKBEKWAAMHEID vereist.   Bovendien is bij de categoriën C1 – C – C1+E  -  C+E  ook een medische schifting vereist !

PRAKTIJK cat. B+E :

- minstens 8 uur praktijkles in de rijschool en daarna examen direct mogelijk.
- of voorlopig rijbewijs, dit blijft 12 maanden geldig.   Indien je tweemaal niet slaagt, ben je verplicht 4 uur praktijkles te volgen en het examen met de rijschool af te leggen (met het voertuig van de rijschool).  Met voorlopig rijbewijs mag je pas examen praktijk afleggen ten vroegste één maand na het bekomen van het voorlopig rijbewijs.

Wanneer mag je rijden met voorlopig rijbewijs ?   Dag en nacht, op alle Belgische wegen, ook op autosnelwegen, maar je mag  NIET rijden tussen 22.00 u ‘s avonds en 6.00u ‘s morgens op vrijdag, zaterdag en zondag en de vooravond van een wettelijke feestdag en de avond van de feestdag zelf, tenzij je ouder bent dan 24 jaar.   De begeleider (die voorkomt op het voorlopige rijbewijs) dient zich steeds in het voertuig te bevinden wanneer er door de kandidaat-bestuurder gereden wordt.

Voorwaarden examenvoertuig cat. B+E

- Examenvoertuig van de categorie B
- Aanhangwagen  min 1 000 kg MTM – totale lengte samenstel minimum 9 meter
- B + E samenstel MTM meer dan 3 500 kg.

Om u met het rijbewijs BE beter te begeleiden, doen we dit in onze rijschool in Hasselt.